Mazelen

Vaccinatie tegen mazelen

Vaccinatie tegen mazelen maakt deel uit van het basisvaccinatieschema:

Leeftijd Gecombineerd vaccin dat beschermt tegen Merknaam (gratis aanbod)
12 maanden mazelen, bof en rubella MMR VAX PRO
10 jaar mazelen, bof en rubella MMR VAX PRO

Inhaalvaccinatie

Wanneer je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen mazelen, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Deze vaccinatie gebeurt altijd met een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella. Vraag raad aan je arts.

Om goed gevaccineerd te zijn, krijg je 2 dosissen toegediend met minstens 4 weken tussentijd van het vaccin MMR VAX PRO voor:

  • personen geboren na 1970, die niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen mazelen en de ziekte niet doormaakten;
  • personen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen, de ziekte nooit doormaakten en in contact kwamen met een besmette persoon (vaccinatie binnen de 72 uur kan gedeeltelijk bescherming bieden).

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.

eurotekenDeze vaccins zijn gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, als je arts ze via Vaccinnet bestelt. Je betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaal je ook niet voor de raadpleging. Koop je het vaccin op doktersvoorschrift bij de apotheker, dan kan de Vlaamse overheid de kosten niet terugbetalen.

Mazelen: symptomen, besmetting en behandeling

Mazelen is een ernstige, zeer besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Mazelen wordt overgedragen via de lucht, door hoesten, niezen of praten.

Symptomen

  • De eerste verschijnselen zijn vaak koorts, hoesten en rode ogen. Na enkele dagen verschijnt een rode, wat ruw aanvoelende huiduitslag in het gezicht, de nek en de hals. Die verspreidt zich verder over heel het lichaam. De vlekken vervloeien geleidelijk tot een algemene roodheid. Bij 10 tot 20% van de gevallen treden complicaties op, zoals een oor- of longontsteking. Heel soms treedt acute hersenontsteking op. Dat kan dodelijk zijn of blijvende schade veroorzaken.
  • De eerste symptomen treden gewoonlijk 10 tot 12 dagen na besmetting op.

Besmetting

  • Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus (morbillivirus).
  • Door hoesten, niezen en praten komt het virus in de lucht en kan je besmet raken.
  • Je bent besmettelijk van ongeveer 4 dagen voor tot 4 dagen na het optreden van de ziekteverschijnselen. Je bent dus besmettelijk voor je je ziek voelt of er ziek uitziet.

Behandeling

Er bestaat geen behandeling tegen mazelen. Je kan alleen de symptomen verzachten met medicatie. Meestal kan je thuis blijven om te genezen. Soms is een opname in het ziekenhuis nodig.

spuit
Aanbevolen voor
teddybeer: 0-3 jaar Baby's, peuters en kleuters
rugzak: 4-18 jaar Kinderen en jongeren
Gratis voor
teddybeer: 0-4 jaar Baby's, peuters en kleuters
rugzak: 5-18 jaar Kinderen en jongeren