Vaccinaties voor volwassenen (19-64 jaar)

Ook op volwassen leeftijd blijven bepaalde vaccinaties aanbevolen, omdat de immuniteit na sommige vaccinaties geleidelijk aan afneemt. Voor sommige ziekten verhoogt het risico met de leeftijd.

Voor alle vaccinaties geldt: ben je als kind niet (volledig) gevaccineerd, vraag je arts of het nog zinvol of aanbevolen is alsnog een inhaalvaccinatie te krijgen..

Ziekte Periodiciteit Vaccin Opmerkingen

Mazelen
Bof (dikoor)
Rode hond (rubella)
 

minstens 4 weken tussen 2 dosissen pdf bestandMMR VAX PRO publieksbijsluiter (192 kB)
  • Combinatievaccin tegen mazelen, bof en rubella, gratis in 2016 voor wie geboren is na 1970 en nog niet (volledig) gevaccineerd was of mazelen niet doorgemaakt heeft..
  • Niet tijdens de zwangerschap. Na vaccinatie de eerste maand niet zwanger worden.
Difterie (kroep)
Tetanus (klem)
Kinkhoest (pertussis)
om de 10 jaar pdf bestandBoostrix publieksbijsluiter (119 kB)
  • Combinatievaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest voor volwassenen
  • Omwille van de bescherming tegen kinkhoest voor de baby wordt deze vaccinatie ook aangeraden aan zwangere vrouwen tussen week 24 en 32 tijdens elke zwangerschap
Griep jaarlijks niet gratis
  • Aanbevolen voor zwangere vrouwen (vanaf 14 weken) waarbij het 2de of 3de trimester van de zwangerschap in het griepseizoen valt (gedeeltelijke terugbetaling)
  • Aanbevolen voor risicogroepen voor complicaties van griep volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (gedeeltelijke terugbetaling)
Hepatitis A 2 dosissen, 6 maanden interval, of 3 dosissen indien combinatievaccin tegen hepatitis A en B (maand 0, 1, 6) niet gratis
  • Aanbevolen voor wie tewerkgesteld is in de voedselketen
Polio (kinderverlamming) éénmalig pdf bestandImovax polio publieksbijsluiter (84 kB)
  • Eénmalige extra vaccinatie voor wie recent een land verliet waar nog wild poliovirus verspreid wordt en geen vaccinatie kreeg bij het verlaten van het land, volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (momenteel Afghanistan en Pakistan)